Як вибрати мангал? Поради, взяті з досвіду
Перш ніж вибирати мангал, давайте взагалі розберемося, з якою метою він нам потрібен і що ми з ним робитимемо.
Як правило, можна виділити 3 основних типи потреб:
- Коли мангал нам необхідний для будинку чи дачі, тобто, готуватимемо безпосередньо на своїй ділянці.
- Коли ми хочемо готувати шашлик із виїздом на природу і щоб мангал можна було брати із собою.
- Якщо ми хочемо готувати шашлик у себе в квартирі чи на балконі.
Вибираємо мангал для дому та дачі:
При виборі слід звертати увагу на:
- Зовнішній вигляд мангалу. Мангал повинен вам подобатися своєю естетичністю, тільки при такому підході ви готуватимете шашлик з душею і він виходитиме у вас просто чудовим!
- Функціональність. Він має повністю підходити під ваші завдання. Наприклад, якщо ви готуватимете на казані, то обов'язково вам потрібен мангал з підказником. Якщо готуватимете на багатті досить часто, то тут слід задуматися про мангал з вбудованою, або знімною буржуйкою. І щоб там була можливість регулювання потужності за рахунок заслінок або роздільника жаровні, а не просто підкладанням більшої чи меншої кількості дров:)
Якщо ви хочете повноцінно коптити продукти і робитимете це часто, то краще розглянути мангал коптильню (смокер). У таких пристроях часто можна використовувати методи гарячого і холодного копчення.
Якщо плануєте зрідка щось підкопчувати, то є сенс купити мангал із кришкою барбекю. Для цього на тліючі вугілля насипається тріска, зверху на решітку викладається м'ясо, риба і накривається кришкою на 15-30 хвилин. Однак, це не є повноцінним копченням, швидше просто підкапчуванням продуктів, але це смачно:)
Якщо ж мангал вам потрібен більше для смаження шашлику і час від часу готуватимете на решітці гриль, то вам підійде класичний мангал з відкритим верхом або ж з можливістю накривати жаровню кришкою. Кришка дозволяє менше випаровуватись волозі з м'яса, завдяки чому шашлик стає більш насиченим і до того ж швидше смажиться. Перед покупкою обов'язково запитуйте у продавця, чи можна смажити на шампурах із закритою кришкою. Оскільки деякі виробники роблять мангали із кришкою просто для того, щоб туди не потрапляли дощ та сніг.
- Товщина сталі: Далі слід звернути увагу на те, з якої сталі виготовлений мангал, це ключове, що впливає на термін служби та якість його використання.
На ринку можна зустріти мангали з товщиною жаровні від 1 мм і до 5, 6 мм. З ще більш товстої сталі, як правило, мангали робляться на замовлення.
З нашого досвіду, мангали з жаровнею менше 1,5 мм взагалі можна віднести до одноразових. Вони можуть використовуватися і більше разів, але дуже сильно деформуються і користуватися ними просто не комфортно…
Що стосується мангалів з жаровнею 2 мм і тонше, їх краще використовувати під вугілля. Оскільки дрова дають вищу температуру, це обертається тим, що жаровню сильно веде.
Перш ніж зрозуміти, яка товщина жаровні підійде саме вам, давайте ще раз поринемо у ваші потреби та з'ясуємо, як часто ви плануєте користуватися мангалом. Це допоможе нам зрозуміти, які термічні навантаження доведеться витримувати жаровні.
- Якщо ви плануєте користуватися мангалом 2-4 рази на місяць, то сміливо можете купувати мангал зі сталі 3 мм, якщо він стоятиме на відкритому повітрі і не плануєте його прибирати, можна з 4 мм. Тоді мангал у вас прослужить 7-8 років.
- Якщо будете використовувати мангал кожні вихідні і при цьому ще готуватимете на багатті, тоді вам краще задуматися про мангал зі сталі в 5 мм. Тоді термін служби його буде максимально тривалим.
- Якщо ж планується комерційне використання мангалу для ресторану чи кафе, де відбувається готування щодня, то тут краще вибирати товщину жаровні 5-6 мм і більше.
Варто згадати, що товщина сталі також впливає і на те, як довго триматиметься жар в мангалі, чим товщі стінки жаровні, тим жар зберігається трохи довше. Також на це впливає і наявність кришки, оскільки чим сильніше «ізольовано» вугілля від навколишнього повітря, що тліє, тим довше вони тліють.
- Надійність жаровні: Крім товщини сталі, важлива ще й конструкція самої жаровні, а вірніше її посилення. Це важливо, тому що мангал з товстої сталі, 4-5 мм, але без посилення, деформується під впливом температури. Приблизно так, як на фото нижче:
Як правило, посилення буває 2-х типів:
- За рахунок згинання металу на згинальному верстаті (листогибі). У такому разі в нижній частині метал цілісний, а не зварений (як мінімум з боку 2-х довгих боків). Відсутність зварювання підвищує жорсткість та міцність жаровні. З таким посиленням менша ймовірність, що мангал може луснути від високої температури, але при цьому можлива деформація у верхній частині жаровні, нехай вже й менша.
- Від деформації у верхній частині може захистити тільки приварений квадрат (пруток або профільна трубка). Однак тут є ще один нюанс, квадрат повинен приварюватися по всьому периметру жаровні коротким швом і повинен бути зварений між собою. У цьому випадку мангал зможе витримувати велику температуру і ймовірність його деформації дуже низька. Якщо квадрат не зварений між собою, а приварений тільки з боку довгих боків, то можлива деформація стінок разом з квадратом.
- Стійкість: Останнє, на що варто звернути увагу, це стійкість самого мангалу. Це важливо, оскільки для зручності транспортування, більшість мангалів, які є на ринку, робиться з розбірною конструкцією.
Як правило, вся силова рама складається з жаровні, 4 ніжок (або 2 стійок). У деяких моделях може бути підставлена полиця для дров, а також додаткові розпірки і ребра жорсткості. Якщо мангал має тільки ніжки, без полиць та розпірок знизу, то він 100% хитатиметься і досить сильно. Якщо разом із мангалом і стійками (ніжками) є ще й жаровня, яка прикручуючи на болтах, а не просто вставляється в пази, то така конструкція буде набагато жорсткіша, оскільки ніжки будуть з'єднані в одне ціле.
Однак і це не стовідсоткова гарантія стійкості, тут ще важливе кріплення самої жаровні до ніжок. Наприклад, одна з конструкцій, коли на дні жаровні є короткі патрубки, які вставляються в ніжки або навпаки, ніжки можуть вставлятися в ці патрубки і все це може підтискатися болтом. У цьому випадку, мангал теж ходитиме ходуном, хоча і буде краще, ніж без полиці дровниці.
Найкращий варіант, коли ніжки безпосередньо прикручуються болтами, як на фото показаних нижче. У цих випадках це максимально можлива жорсткість для розбірних мангалів, коли вони будуть стійко стояти. На 1-му фото болт проходить усередину жаровні і скріплює стійку, полички і жаровню в одне ціле. На 2-му фото невеликий кутів, довжиною 5-7 см приварений до жаровні і до нього кріпиться болтами ніжка. Болти з 2-х сторін, щоб забезпечити стійкість в обох напрямках.
Також, в конструкції можуть бути різного роду розпірки або ще полиці, які додатково скріплюють ніжки в одне ціле, тоді жорсткість буде порівняна з цільнозварною конструкцією.
Максимальну жорсткість матиме лише цільнозварена рама, проте тут виникають складнощі з транспортуванням, оскільки в легковий автомобіль мангал уже не влізе. У багатьох випадках, щоб полегшити транспортування таких мангалів, жаровня стає знімною з основної рами, як на фото знизу, але і це не дуже полегшує транспортування:
Для мангалів з дахом є ще одна вимога. Найбільшу жорсткість мають ті конструкції, де з'єднується рама в 3 і більше місцях: знизу (полицею для дров), посередині (з жаровнею), зверху (з дахом) і має ще одну або більше розпірок.
Вибираємо мангал для виїзду на природу:
Перш ніж розпочати вибір похідного мангалу, потрібно поставити собі такі питання. Що саме ви хочете готувати на мангалі, коли виберетеся на природу? Це будуть лише шашлики? Чи не погано було б приготувати ще й на решітці гриль? А може, ще й у казані?
- Якщо ви хочете готувати шашлики на шампурах, стейки, та ще й варити юшку в казанку, то тут вам краще придбати мангал із цільною жаровнею, від якої просто від'єднуються ніжки, товщина, в ідеалі 3 мм. У такому випадку, вам однозначно знадобиться підставка для казана та грати гриль.
До мінусів таких мангалів можна віднести чималі розміри. Хоча ще потрібно буде витратити і трохи більше часу для їхнього складання.
Такі мангали, в основному, мають досить потужну жаровню і можуть служити досить довго, більше 5 років.
З іншого боку, навіть якщо ви хочете придбати повністю розбірний мангал, але при цьому дуже хочеться готувати на казані в поході, ви можете просто докупити триногу.
- Мангали тільки для шашлику: Якщо вам потрібен мангал тільки для шашлику, то тут взагалі все просто, ви можете розглянути такі види: мангал-валіза і повністю розбірний мангал з окремих листів металу.
Мангал-валіза відрізняється своєю небувалою компактністю, має розміри кейсу з ручкою. Він дуже просто розкладається, як коробка і на дно прикручуються ніжки. Мангал збирається за 2-3 хвилини.
Середня товщина сталі мангалів у формі дипломата, що зустрічаються зараз на ринку, становить 2-3 мм. Зі сталі 3 мм, жорсткіша конструкція і його менше «веде» від температури. Також слід знати, що чим довше у мангалу жаровня, тим більше він схильний до деформації і тут також бажано посилення, хоча б з боку довгих боків. Деякі виробники підсилюють їх методом згинання металу. Такі мангали здатні служити кілька сезонів і більше залежно від частоти використання.
- Повністю розбірні мангали:
Складаються з декількох аркушів металу і збираються окремо з 5 вирізаних, певним чином, аркушів металу, які мають спеціальні пази для збирання. Для таких мангалів часто використовують чохли, що дуже зручно при їх перенесенні:
Середня товщина 2-3 мм, іноді трапляються варіанти з 4 мм. Якщо ви вибираєтеся на природу на власному авто, а не на громадському транспорті, краще взяти зі сталі, товщиною від 3 мм, краще 4 мм. Тут головне правило, чим товщі метал, тим менше його «веде». Служить цей тип мангалів у середньому 4-5 сезонів. Також, на такі типи мангалів найчастіше наносять різного роду гравіювання:
Який мангал вибрати для квартири, балкону?
Якщо підходити з погляду техніки пожежної безпеки, то тільки один варіант - це електричні мангали (електрошашличниці). Однак, наші люди примудряються використовувати і переносні мангали або грилі у себе на балконах. Як паливо використовують при цьому тільки вугілля, ні в якому разі не дрова. Балкон повинен бути з усіх боків відкритий і добре обдуватися вітром, двері повинні бути закриті. Особливу увагу потрібно приділяти, щоб на балконі не було горючих матеріалів, інакше пожежа забезпечена! Тому ми категорично не рекомендуємо використовувати мангали на вугіллі та дровах будинку.
- Зовсім інша річ шашличниці, які працюють від електрики і які можна використовувати у себе на кухні. З плюсів це те, що їх можна застосовувати в будь-яку погоду і взимку і влітку, без обмежень. Мінус тут один, ви не отримаєте запаху серпанку і не буде смаку справжнього шашлику, хоч і буде досить смачно.
До речі, ми маємо досить великий асортимент мангалів, понад 250 моделей для різних потреб. Тому, якщо ви вже хочете купити мангал, то можете замовити його на нашому сайті з доставкою по всій Україні.
- Суп із клейками в казані на мангаліУ цьому рецепті читайте оригінальний рецепт супу з клейками, який приємно здивує своїми смаковими якостями вас і ваших друзів.
- Хрусткі ребра на мангаліРецепт хрустких реберців у олії на казані, який ми часто практикуємо останнім часом.