Конденсат в димоході. Причини і як його уникнути?

Конденсат утворюється в будь-якому димарі, в незалежності від його структури, висоти і діаметра. Все питання лише в тому, в якій кількості він випадає і як довго це відбувається.
Від чого ж залежить кількість конденсату і взагалі його випадання?
Випадає конденсат чи ні, залежить від багатьох факторів, таких як температура на вулиці, температура всередині димоходу, його утеплення і конфігурація, а також вологість дров.
Конденсат в димоході утворюється з-за такого явища, як "точка роси". Точка роси – це температура, при якій з'являються з повітря (конденсуються) крапельки води. Точка роси залежить від вологості повітря, чим вона більша, тим при більшій температурі буде випадати конденсат.
Давайте розглянемо конкретний приклад: візьмемо якусь кімнату з холодильником, температура в якій 22 градуси, вологість повітря 45%. Коли ми відкриваємо холодильник і беремо з нього охолоджену пляшку води до 5 градусів, на ній одразу ж випадає конденсат. Про це ж говорить і таблиця 1, в якій зазначено, що при температурі 22 град. і вологості повітря 45%, конденсат випаде на поверхнях предметів, які будуть мати температуру 9,5 градусів і нижче. Це ж і відбувається з нашою пляшкою води. А от якби в нашій кімнаті було зовсім сухо, наприклад з вологістю повітря 30%, то конденсат на тій же пляшці з температурою 5 градусів, вже б не утворювався, оскільки точка роси = 3,6 градусів.
А якщо б у нас в кімнаті було б дуже волого, порядком 85%, що дуже можливо на кухні при активній готуванні, а температура 22 градуси. А в сусідній кімнаті працює кондиціонер і охолодив її до 19 градусів. Якщо ми візьмемо в тій кімнаті будь-який предмет, який має ті ж 19 град., наприклад вазу і принесемо її на кухню, то на вазі відразу ж випаде конденсат.
Важливо запам'ятати, що при підвищенні вологості повітря, обов'язково підвищується температура конденсації (точка роси).
А тепер давайте перенесемо цю ж ситуацію, але вже в димохід.
Припустимо, ми починаємо розтоплювати піч або котел, зараз це неважливо. Димар у нас охолоджений і має по всій довжині різну температуру. Біля печі температура 20 градусів, а з боку вулиці його температура близько 5 градусів. При розпалюванні обов'язково потече конденсат, однак, коли димар прогріється від димових газів і досягне температури вище точки роси, конденсат зникне. І опалювальний прилад, будь то булерьян, буржуйка або котел, будуть працювати стабільно і без конденсату в димоході.
Як ми вже сказали, тут все буде залежати від температури стінок димоходу і температури димових газів. Що стосується температури стінок димоходу, вона залежить від того який у Вас димар – сталевий неутеплений, утеплений сендвіч з нержавіючої сталі, цегляний, керамічний і т. д. Наприклад, сталевий утеплений димар може підійти тільки буржуйке дровожерке з низьким ККД, у якої температура димових газів практично не опускається нижче 200 градусів, а часом доходить до 400 град. Виходить, що така буржуйка викидає велику частину тепла, отриману від дров в димохід, залишаючи в приміщенні якихось 20-25% тепла.
Якщо ж брати високоефективний булерьян, основний режим роботи якого - тлін, то тут потрібен однозначно утеплений димар, оскільки в димохідну трубу викидається досить мало тепла і труба з-за цього залишається холодною. А значить і конденсату нам не уникнути, хоч і димар наш утеплений. Але все-таки, чим краще утеплення димоходу, тим тепліше всередині нього і тим меншою буде з'являтися конденсату.
Тепер давайте розглянемо наступну причину появи конденсату, вологість повітря, а точніше вологість димових газів. Адже очевидно, що при більшій вологості диму, у нас буде більше конденсату. Вологість димових газів залежить від двох основних чинників – вологості надходить з нашого приміщення повітря і вологості дров. Як правило, вологість повітря в приміщенні має не настільки великий вплив, як вологість дров. Чим більш "мокрі" дрова ми завантажимо в піч, тим більше вологи з них випарується і тим більш насичений водяними парами буде дим.
Давайте подумаем, а что ещё может влиять на выделение конденсата в нашем дымоходе?
Интересно, а может ли влиять высота дымохода и его диаметр на то, как сильно образовывается в нем конденсат? Ответ, конечно может.
Давайте представим, что производитель печи, рекомендует исходя из его расчетов ставить дымоход 5-6 метров. Однако, у нас имеется сендвич трубы, целых 10 метров и мы решили, чтобы иметь всегда хорошую тягу, использовать её всю. Кстати, а ещё производитель рекомендует использовать трубу от 110 до 130 мм, но у нас-то имеющаяся труба 160 мм. Вот это тяга-то будет, в любую погоду!
Давайте уявимо, що ми зробили цей димар з наявної у нас труби. Труба відмінна нержавійка і зовнішня та внутрішня, між ними утеплювач – мінеральна вата. Розтоплюємо ми піч, вона виходить на режим роботи і у нас стало спекотно. Ми прикриваємо заслінки, не повністю, приблизно на половину і хвилин через п'ять починає текти як з відра конденсат. У чому ж справа? Дрова досить сухі, і димар-то утеплений!
Почему же все-таки потек конденсат? Чем плоха длинная труба? А тем, что чем выше поднимается дым, по дымовой трубе, тем больше он охлаждается по высоте и тем холоднее труба, которая располагается выше. А в нашем случае, например, начиная с восьмого метра – температура трубы равна точке росы, а это значит, что там начнет появляться конденсат и стекать вниз по трубе до самой печи или котла, не принципиально.
С длиной разобрались, но у нас же, ещё и труба намного шире, целых 160 мм, вместо 130 максимально рекомендованной. Как это влияет на появление конденсата? Стоит помнить, что в дымоходе имеется двойное движение. С одной стороны, нагретый дым поднимается вверх по дымоходу, но также и сверху трубы, холодный воздух стремиться попасть внутрь неё. Получается, что теплый дым выходит по центру, а холодный воздух “прилипает” до стенок и опускается вниз. Поэтому, чем больше дымовая труба, тем больше холодного воздуха заходит внутрь, охлаждает стенки трубы, после чего на ней выпадает конденсат. Тому в усьому потрібна міра! Пам'ятайте про це і робіть свій димохід правильно, щоб мінімізувати кількість конденсату в ньому. Удачі!
- Суп із клейками в казані на мангаліУ цьому рецепті читайте оригінальний рецепт супу з клейками, який приємно здивує своїми смаковими якостями вас і ваших друзів.
- Як вибрати мангал? Поради, взяті з досвідуВибираємо мангал, виходячи з 3 типів потреб: для приватного будинку, для природи та для квартири.